Menunggu Bas Idaman dan Cinta



Mungkin zaman sekarang nie ramai sudah menggunakan kereta sendiri... jadi bas awam mungkin digunakan juga namun sedikit berbanding 10 Tahun lepas

Dikampung aku bas awam untuk ke Bandar adalah pengangkutan utama. Maklumlah tambang murah RM 0.50 sahaja itu sepuluh tahun lalu…. Oleh kerana perkembangan ekonomi moden harga tambang sekarang dah jadi RM 0.80. Bas yang menuju ke kampung aku tidak banyak dalam 4 Buah biji bas aje…

Hari tu hari sabtu kami menunggu bas untuk ke Bandar…. Aku, dan dua orang kawan bercadang untuk ke Bandar untuk berjalan2 cari makan…. Rupa bentuk, keselesaan, Sound system, layanan sesebuah bas memang memainkan peranan penting untuk anak muda seperti kami naiki…..

Tentunya ada satu bas yang sebegitu dikampung kami…. Yang lain tu ok le juga tetapi tidak seperti bas itu…

Bas pertama datang….

Aku : Nak naik bas nie Ka?

Nik: Tak mo le…. Tak ada sound system

Eddy: Apa barang bas nie pakcik nie yang bawa…. Tunggu bas Idaman le…

Lima Belas Minit Kemudian… Bas Kedua datang..

Nik : Kita naik nie le ada juga sound system?

Aku : Ok juga ni

Eddy : Tunggu satu bas lagi bas idaman sampai.

Lima Belas Minit berikutnya Bas ketiga datang

Aku: Bas idaman ke tu:

Nik : Bukan… naik aje la

Eddy : Le… Lepas nie Mesti bas idaman sampai… bas nie panas le dalam dia

Lima belas minit kemudian…. Bas pertama sampai kembali

Aku : ????????????????

Nick : ???????????????

Eddy : Mana bas idaman nie…. Kita naik aje le

Akhirnya

Kami naik bas orang tua… tak ada sound system… segala2nya tidak memuaskan hati…… ha..ha..ha.

Apa kena mengena Menunggu bas dan cinta….

Mengikut cerita benar di atas kita sebagai manusia samada lelaki atau perempuan semestinya mempunyai kehendak hati dan citarasa masing-masing untuk memilih pasangan…

Pernahkah kita terfikir kita mengkehendakkan pasangan kita begini sedangkan diri kita pula tidak menepati citarasanya 100%

Jadi untuk mendapatkan citarasa 100% tepat adalah amat mustahil dalam mencari cinta…
Berbalik kepada menunggu bas tadi, perlukah kami menunggu bas idaman sedangkan bas yang ada menuju ke satu distinasi yang sama... akhirnya kami sendiri yang rugi masa… dan bas yang di tunggu tak kunjung tiba…

Apa kena mengenanya dengan cinta…. Apa salahnya kita tidak memenuhi 100% citarasa kita dalam memberikan cinta. Mungkin ada menepati citarasa tapi belum tentu ianya nak pada kita dan memakan masa untuk mencarinya ( tu yang jadi Bujabg Terlajak dan Andartu tu)….. jadi pada yang belum ada tu….. berilah peluang pada yang ada menghampiri untuk diterima dalam hati… destinasinya tetap juga sama ( jinjang pelamin)….hu..hu..hu


Kesan Ekor Haruan

• Jangan memilih sangat
• Cermin2 Diri Sesuai dengan citarasa
• Bagi peluang pada yang menghampiri…. Kalau tak suka juga baru reject
• Semoga Dapat Pasangan cepat…hu..hu

54 Tukang Komen:

aku masih menunggu taxi cinta~

July 11, 2009 11:58 PM  
sharamli said...

xyaH KAWEN JE LA...

HU3

July 11, 2009 11:58 PM  

huhu..suke lah entry nie..
memg btol manusi suka cr yg smepurna..tp yg sempurna tu bkn mudah utuk didapatkan..

p/s: sanggup ek tunggu bas lame2..huhu

July 12, 2009 12:09 AM  

huhu..suke lah entry nie..
memg btol manusi suka cr yg smepurna..tp yg sempurna tu bkn mudah utuk didapatkan..

p/s: sanggup ek tunggu bas lame2..huhu

July 12, 2009 12:09 AM  
anaklaut said...

salam...kapten,(haruan tasek,)

best n3 kapten..sarat dengan pengajaran..hebat Kapten.

tq pada kapten..!

July 12, 2009 12:12 AM  
lalink7 said...

jangan isau la encik haruan..hehe
nisbah lelaki di sekitar KL nie 1 : 11 iaitu sorang lelaki 11 perempuan..

jadi, kaum lelaki yang baik pastinya mempunyai peluang yang baik utk memilih perempuan yang diimpikan,silap2 boleh pilih 4sekaligus(jika bernasib baik)..

lepas nie perempuan semua akan mencari perigi..hohohoho..

pasni,bas xpyh tggu penumpang lagi sbb penumpang2 bas akan berkejar2 naik atas bas...hehe

July 12, 2009 12:32 AM  
Tirana said...

Bas idaman tak ujud..hehehe...tunggu sampai kucing bertanduk pun dia tak akan sampai...

July 12, 2009 12:54 AM  
GiGGLe GaL said...

dulukan, masa aku bujang kan..aku tunggu bas cinta ni..skali ferrari cinta yg datang..muahahaha...

ok..ok..seriyus.. aku sokong ape ko tules tu.. terkadang kita mengharapkan pasangan sebegitu dan sebegini..tapi kita tak sedar yg diri kita adakalanya tiada sebegini dan sebegitu..

hv a nice wiken!

July 12, 2009 1:00 AM  
sha89 said...

hoo~~ dlm mksd entri ni..

aku ingt bas keluaran bru td..hehe..

hmm....tggu n terus mnggu...ntah ade atau tak....

xkesa la...ape yg pntg?? kite enjoy!! *dialog puteri..bkn aku* hik2...

July 12, 2009 1:39 AM  

entry ni ade makna tersirat.....

July 12, 2009 2:13 AM  
eKyN said...

dlm dunia ini perlukan pelbagai pengorbanan...
tp jgn banyak wat pilihan
hgga xsempat wat kputusan
tp takot gak keputusan itu bkn y jd idaman..


ekyn : naik bas dgt dulu, cpat smpai..xwang mase hoho

July 12, 2009 2:38 AM  
[Q.e.M.a] said...

erks~
susah mau komen
terpulang pd individu yg melaluinye ^_^

July 12, 2009 2:55 AM  
Fadhlah said...

1:11 broo...takyah risooo la

July 12, 2009 6:56 AM  
ayong said...

semua orng mencari kesempurnaan, tapi the fact, takde benda yang sepurna pon dalam dunia ni.
so, kite terima je la yg seada nya, terima apa yang kite nampak.

dari tak sempurana, boleh jadi sempurana slowly.
:)

July 12, 2009 9:13 AM  
azman said...

bas di kampung aku cam hampeh...tunggu sikit punya lama,
tp yg sampai pun sumer bas2 buruk..

patut la aku masih tetunggu2 cinta

July 12, 2009 10:26 AM  

aku agak high taste la gak. tapi jmpe org x beberapa menepati ciri2 yg aku minat but i try to accept dia seadanya sebab bila pikir balik, aku sendiri pun x sempurna and dia boleh terima siapa aku kenapa aku pon x boleh buat bnda yg sama.

:)

July 12, 2009 10:59 AM  
KhairiL's said...

mmg manusia x sempurna
tp mencari kesempurnaan x salah

July 12, 2009 11:12 AM  
Dhada said...

Manusia sekarang 'demand' . Haha

July 12, 2009 12:39 PM  

terkena dgn diri saya...

masih mencari...tapi bukan lah yg sempurna kerna diri sendiri pon tak sempurna...

hanya mencari yg terbaik dari kalangan yg terbaik...

July 12, 2009 2:06 PM  

.kite x memilih
.kite tunggu mama yg pilihkan
.hukhuk :P

July 12, 2009 2:17 PM  

bas nie kat kg amer wey !!! murah betul?

July 12, 2009 3:08 PM  
aduka said...

aku mnunggu bulan jatuh ke riba..

July 12, 2009 3:11 PM  
akhis said...

~kalo xtergerak lagi nk trima sape2 cmne?

July 12, 2009 5:52 PM  
NuR said...

menarik entry ni..
secara bersahaja je..
tapi sarat dgn info dan buatkan pembaca berfikir..


huhu..
encik haruan..
sy menunggu bas, lrt, komuter, teksi sumer.. hati masih berbekas..
mcm mana tu?

July 12, 2009 6:21 PM  
miss izan said...

betul2...
terasa aku. ;P

July 12, 2009 9:10 PM  
GRuNGe said...

Wah, teror la ko kapten, boleh buat perumpamaan bas idaman dan cinta. Memang pemikiran ko best kapten.

July 12, 2009 9:37 PM  
anaklaut said...

salam..haruan tasek, (kapten)

terima kasih singgah memberi komen di anaklaut.komen kapten sangat bermakna sekali..tq.

July 12, 2009 10:49 PM  
nuyuljana said...

hm,

ada betulnya entri ni.

"Tidak perlu berangankan teman secantik Balqis, jika diri tidak seindah Sulaiman"

:)

July 13, 2009 5:34 PM  
~TeehA~ said...

best en3 ni..m'buatkan kita b'pikir apa yg ada dlm diri kita..

July 13, 2009 6:14 PM  
Precious said...

Tepuk dada tanya selera. Nak apa?

July 14, 2009 8:00 AM  
mira amair said...
oMMy fiRuz said...

x mo tggu bas..nk tggu monorel..up ckit :P

July 14, 2009 2:37 PM  
puspawarna said...

moral of da story...
jgan memilih....
hua2....

July 16, 2009 3:13 PM  
catz_mafia said...

Haruan,
Selagi kita berpeluang untuk memilih.. pilihlah yang benar2 sesuai.. serasikan dengan diri.. kalau tak boleh.. pilihlah lagi...

July 16, 2009 3:29 PM  
Hariszzz said...

aku puas naik bas masa kecik2 bawak ke skolah sampai abis blajor...

thatz it! i hv enuf with bus!
alternatively aku ok ngan LRT, commuter n monorail.

July 17, 2009 12:45 PM  

tu naek jeh bus express kalau nak yang ader sound system haha

July 17, 2009 7:15 PM  

ishk..
comel lak baca cerita bas yg ada pengajaran..
heheehehhehe

July 17, 2009 8:27 PM  
anaklaut said...

salam...hapten,

mana ada n3 fia tu ditujukan pada anaklaut, mungkin orang lain kapten..:))

July 21, 2009 4:21 PM  
mamai said...

huh kau masih ketingalan bas ker encik haruan tasek lama tak update

July 21, 2009 10:37 PM  
naz ilyn said...

salam...
bukan semua yang diimpikan akan menjadi kenyataan... walau apa rupa dan keadaan bas cinta yang dinanti dan diidam distinasinya tetap sama cuma penerimaan kita perlu positif.

July 22, 2009 2:04 PM  
Fadhlah said...

lama tak update?mano jang poiii nie?

July 23, 2009 8:59 AM  

tak pernah terfikir masa jatuh cinta dulu..
just terpikat ngan senyuman jer..

July 23, 2009 11:46 AM  

Menanti bukan suatu perkara yang merugikan. Kita tidak tahu apa yang ada di hujung penantian. Sekurang-kurangnya kita memberi peluang untuk mendpat yang terbaik.

July 24, 2009 10:32 AM  
jQ said...

bas idaman dah lama berlalu.. nak tunggu bas idaman seterusnya?? saket wooo.. destinasi sama.. tapi, kalau dah sampai pun destinasinya.. takut nanti next destinasi tak sama.. susah jugek..!!

August 01, 2009 1:17 AM  
~TeehA~ said...

bas idaman? rs nya x wujud, kalo wujud pon..rs nya, sy bkn idaman dia..haha..xde entri baru ke? leh tumpg komen..hihi

August 05, 2009 11:38 AM  

penuh pengajaran cayolahhhh

August 12, 2009 3:43 PM  
Arra JaSmY said...

Btul3,usah di tggu pada yg x sudi,
terima ajew yg mnanti..x yah da trcari2..---chewah..ahaks

August 12, 2009 11:28 PM  

Kecik2 dulu balik kg naik keretapi dari KL - Taiping. Tahun 80an keretapi KTM sgt purba ok. Pakai kipas siling ngan kerusi keras.Tapi masih semangat each time nak balik kg malam sebelumnyer musti tak tido.Pastu berduyun ngan adik-adik hangku beg, mangkuk tingkat, tikar, buaian spring ntah haper bagai...

Tapi sekarang?....

SEKIAN

August 31, 2009 6:21 AM  
Teja said...

Salam Merdeka ke-52 2009 & Salam 1 Malaysia

August 31, 2009 9:25 AM  
PenuliS said...

mmg buang masa...haish3..

September 01, 2009 4:08 PM  

aku pun tgu bas jugak.

December 03, 2009 8:18 AM  

ala,,pendek sgt,,xjwab peroalan aku,,aku suka org,org pon suka aku,tp aku cam nak x nak,,dah susah payah lama dia tunggu,,aku kate aku give up,padahal aku x try, x admit pon yg aku suka giler kat dia,,nasihat?

May 10, 2010 7:00 PM