Aku Gembira Meninggalkanya

Eh... dah jam 0615 petang nie. hari nie ada majlis tahlil nie. hand phone lak bunyi "Assalamualaikum Haruan jadi tak datang jamuan malam nie??.. maaf le geng aku terpaksa meninggalkan majlis tu sebab ada majlis tahlil malam nie. wajib hadir. jawab Haruan. Majlis perpisahan peserta kursus komputer siri 01/09 yang terpaksa haruan tinggalkan dengan hati gembira kerana ia perlu lagi ke satu majlis agama. tapi bukan ini certia utama yang nak di ceritakan.....

Masih dalam tajuk yang sama. "Lepas tahlil nie ko ada apa2 tak haruan???" tanya En. A (seorang kawan kerja). "Tak ada buat apa" jawab haruan.
"Jom pekena white coffe dan nasi lemak" ajak En.A
"Cantik memang tengah lapar gila nie" Jawab haruan dalam hati.

Kalau anda semua nak tau kat manjung ada OLD TOWN WHITE COFFE bersebelahan dengan Giant. Kedai nie memang selalu penuh dengan orang2 yang menikmati aroma kopi yang disediakan. Tapi malam nie orang agak kurang sikit sebab malam jumaat kot.

"Dik ambil order" En.A menyapa seorang pelayan kat situ. "Bagi White Coffee Hezultnut ais blanded 2, Air suam 2 dan nasi lemak special 2"

Sememangnya White Coffee Hezulnut Ais Blanded nie CAW rasanya sedap. Nasik lemak pun sedap gila. Namanya pun Nasi lemak special kan.

Selesai makan haruan dan En.A pekena sebatang rokok sambil bersembang kosong. entah macam mana gatal mulut haruan nak bertanya satu soalan yang telah lama di simpan oleh haruan untuk di ajukan kepada En.A. Bayangkan le setelah berkerja 6 bulan di unit yang sama haruan tak pernah tanya pada sesiapapun kenapa En.A menjadi duda.

"Boleh saya tanya soalan sensitif tak" Tanya haruan.
"Aku tau kau mesti akan tanya aku juga" Jawab En.A
"Macam tau2 je mamat nie aku nak tanya dia soalan apa"kata2 hati haruan
"Kau nak tau kenapa aku bercerai dan menduda hingga sekarang kan?" En.A
Ok le aku ceritakan kepada mu haruan.

Keseluruhan cerita itu. Dalam tahun 1995 En.A telah berkahwin dengan seorang perempuan yang diperkenalkan oleh mak saudaranya. Dia tidak mengenali isterinya dengan rapat. Walaupun telah berkahwin selama 2 tahun En. A terpaksa balik ke terangganu setiap bulan kerana isterinya tidak mau mengikutnya ke manjung untuk tinggal bersama. dalam soal itu En.A masih bersabar lagi.

Dalam 13 tahun perkahwinan En A. dikurnikan dua cahaya mata. tetapi apa yang mengecewakan En.A adalah sikap isterinya tidak pernah menghormati keluarga En.A sehinggakan En.A digelar dayus oleh keluarga dan rakan2 kerana Queen Control.

"Haruan ko tau tak aku gembira meninggalkanya" happy gila. En.A menjelaskan kepada haruan. Dalam sisatan jabatan agama. Ustaz yang mendengar keterangan pun kata memang layak En. A meninggalkan isterinya.

"Haruan ko datang kenduri kahwin ku nanti" di semenyeh. Jemput En.A
"Tengok keadaan le" Jawab haruan. Dalam hati (Boleh tahan En A nie nak kahwin lagi)
"Ok le beredar dulu esok kena datang awal pi kerja. Haruan dan En.A berpecah di situ.

13 Tukang Komen:

UDA said...

Kejam sungguh isteri EN. A tu ya tasek

May 22, 2009 9:23 AM  
Kasumah said...

White Coffee Kegemaranku Juga

May 22, 2009 9:45 AM  
KhairiL's said...

bertuah pompuan mn yg berlakikan dgn en. A

May 22, 2009 10:09 AM  
nuyuljana said...

bukan old town white coffee dah diharamkan kew?

May 22, 2009 10:47 AM  

ada 101 cawangan seluruh malaysia. macam mana nak di haramkan tak dengar cerita pun

May 22, 2009 10:54 AM  
milimilo said...

lame betul incek a bertahan..mmg penyabar ;)

May 22, 2009 11:23 AM  
atie said...

wahh! citer ni x menarik tp yg menarik tu..pasal kopi puteh..bak arr sket..kang ngidam kang..huhu

May 22, 2009 11:54 AM  

bila tu?

koi kalu bab makan laju je. agagga

May 22, 2009 3:35 PM  

mcm2 punca penceraian

harap2 aku tak fikirkannya :(

p/s: blh disable word verifcation tak? huhuhu

May 22, 2009 9:16 PM  
izman said...

kena percaya jodoh, ajal maut ditangan Allah.

p/s : tulisan tu buat gelap sikit atau backgroud warna lain, payah sikit la nak baca bro...

May 23, 2009 11:37 AM  
miss izan said...

haishhhh...
dasat2....

May 23, 2009 12:13 PM  
babyaura said...

hazelnut coffee..
cedap!cedap!cedap!

May 25, 2009 9:21 AM  
asis said...