Kecewa dalam Gembira

Gambar Hiasan Saja Ya


(Dibaca dengan sayup dan perlahan untuk dapatkan feeeeeelllll)

Hari nie majlis kenduri kahwin sepupuku
Oh dah kahwin dia ya
Aku juga masih begini

Semua berjalan seperti biasa
Semua Orang Bergembira, bergelak ketawa dan lain-lain
Tuan rumah pula sibuk menyambut tetamu yang datang

Akupun geng tuan rumah juga…
tapi tugasku mengangkat lauk pauk untuk ditambah sekiranya kurang
Aku suka kerja tu…. Tiada menggangu

Wah ada band…
Tentu aku akan menyampaikan lagu buat pengantin
Oh… bukan sekarang, nanti malam masa awek ramai datang

Jam dah 4 petang…. Kesian pengantin, baru 3 persalinan
Ada berapa lagi persalinan sehingga tengah malam?
Ini memang raja Satu hari

Dah senja, aku balik dulu nak mandi
Berkemas dan bersemat-semat untuk menyanyi malam nie
Oh praktis lagu dulu di rumah

Aku dah sedia… jom gerak ke majlis itu
Ramai sungguh tetamu malam nie
Keluarga pun ramai juga…..

Oh tidak mood ku hilang tiba-tiba
Tak jadi menyanyi malam nie
Aku merajuk

Kenapa ditanya time seperti ini
Bukan tak boleh
Aku susah nak jawab

Aku Pasrah dan Kecewa dalam gembira
Aku baring memikirkan perkara tadi
Akhirnya aku lena…

p/s

1. Ini adalah antara sebab kenapa ramai yang masih bujang malas untuk datang atau mengelak dari keluarga atau kawan2 yang dah kawen semasa kenduri perkahwinan. Bukan apa sebenarnya... ia adalah untuk mengatasi mood Kecewa dalam gembira. Kecewa dalam Gembira berlaku kepada bujang bila Keluarga atau rakan2 telah ada rumah dan ada tangga Mengemukakan soalan-soalan Maut ini

  • Bila nak Kawen?
  • Dah Ada Calon Ke?
  • Kawen dah si….. ko bila lagi?
  • Makcik dengar ko dah ada kawan… bila lagi?
  • Jangan tunggu lama-lama nanti dikebas orang!!
  • Dan soalan2 lain berkenaan Kawen.

2. Bagi anggota keluarga atau orang yang dah kawen tu dinasihatkan jangan ganggu mood mereka bergembira semasa majlis berlangsung Tanya masa lain.

3. Siapa yang kahwin dengan budak sabah tahan le ya sanding dari pagi sampai tengah malam oooooo....

4. Betul ke fakta nie…. Tapi rasanya betul kot sebab aku pun pernah rasa..

39 Tukang Komen:

asis said...

ehehe~

kita senasib lol.. sbb tu ak kureng cikit klu nk g knduri kwin. kang x g bising lak kata asyik terperap kat umah je. kalau pegi dapat soalan2 yg menghilangkan mood.

then masalah lg besar mmbuatkan aku lg stress sbb org asyik tnye aku bila lagi. siot je.. bf pon xde. so aku akn rse tertekan sbb blm ade bf.
waaaaa~

tlg crikn sorg wei..
ahaks~
:p

June 14, 2009 9:34 AM  
||alis|| said...

benar.. sekarang ni pon kalau sedara mara n kawan2 tanya, ku hanya senyum dan jawab:
"31 feb tahun depan makcik..."

kalau aku alim sikit masa tuh, ku jawab:

"semua ni urusan tuhan, kak. bukan mahu saya.."

;)

June 14, 2009 9:44 AM  
Precious said...

Eh dah tau org akan tanye, layan jer le. Nak tutup mulut org, mana boleh. Jawab jer, 'Tunggu kad aku ...' Jangan tension lak ek!

June 14, 2009 9:51 AM  
xull said...

setiap kali ditanya, sila jawab:

Aku yg nak kawin,
Sibuk apsal?
Bukan guna duit ko pon.

jawapan agak mudah dan kurang hajar. Tapi berkesan. Cubalah sendiri.

:D

June 14, 2009 10:19 AM  

memg perit..abg kite pon selalu ditnye soalan cepuk mas nih bile jumpe sedare-mare..
ai,rase tersekse je kalo kat tempat die..

June 14, 2009 10:39 AM  
puspawarna said...

huhu....
senctipnyerr ngn soklan gi2...
ileks2 lerr.....
org tue2 kate...
tp kalo senctip gni,turn die pulop pasni...
huhuhu...

June 14, 2009 11:02 AM  
KhairiL's said...

nasib baik umur belia remaja lg
x pikir lg pasal nk kawen2 ni
tp 1 masa mmg kena pikir gk masa dpn

hehe =)

June 14, 2009 11:15 AM  
Fadhlah said...

ala bro..ckp jer dah kawin...pastu klu diorang bebel..ckp jer..ada aku kesah!hahaha..

(lelaki nie tarak hal la..umur 8o pon hidup lagi anunya)bukti-atok rogol anak dara-banyak dalam berita kat TV tu.

soal jodaoh nie semua di tangan tuhan,yang penting kita kena sedia mncarinya...

June 14, 2009 11:15 AM  
aduka said...

aku dah jemu soalan yg cengginih..

June 14, 2009 11:31 AM  

ha3....biase la tu....ko jwb je ko nk kwen bsok luse....

June 14, 2009 11:52 AM  

bese la..kalo belum kawen org tanye bile nak kawen...
gue nie da kawen org tanye lak bile nk ade ank..mencik jer..ingat wat ank pakai tepong gandum kea..huh!

eh!tetibe lak gue emo kat sini..muahahaha...
gue pon xsuke soklan cepus emas..huh! ;)

June 14, 2009 12:47 PM  
miss izan said...

kenpa org sabah kawen dr pg sampai mlm?
org perak kawen siang je...

lalala~

June 14, 2009 12:52 PM  
GRuNGe said...

Haruan tasek, aku baru schedule entry lebih kurang entry ko hari Isnin. Wah, kita serupa (nyanyi lagu Headwind). Tekanan betul time cuti sekolah dan musim oran kahwin ni.

June 14, 2009 1:20 PM  
Fariena said...

hahahaha...itulah soalan2 lazim yg akan ditanya pabila korang2 nie lambat kawin....so cepat2 la kawin kepada yg bujang sajer yer...yg dah berumah tangga....tolong ke tepi OK...JANGAN sesekali nak menggatai tau!

June 14, 2009 1:48 PM  
anak laut said...

salam..kapten,


entri yg sangat menarik. biasalah kwan2/sahabat2 pasti akan bertanya soalan tu..bukan apa. nak tengok kapten bahagia, dan pada family pula terutama ayah dan ibu, tak sabar nak timang cucu.. tu biasa lah..

samalah mcm anaklaut ni..dah lali dgn pertanyaan seperti itu.

p/s: entri yg sangat menarik dan sangat kena pada diri anaklaut

June 14, 2009 2:11 PM  
xuen adyla said...

haiz ni memang betul
bayangkan je ya xuen baru 17 jun 23 ni baru 18 la kan
then org tanya soalan cmni
rasa nak humban je manusia tu dalam laut

sibuk sgt nak tanya
anak dia xnak lak tanya
kan kan?

June 14, 2009 2:38 PM  
Teja said...

bujang lg ropenye... blh la aku masuk meminang, tp aku nak merisik dulu...... hiks!

June 14, 2009 3:47 PM  

hahahaha..
aku plak nk tnye ko..
ble nk kawen??
hahahahaha..
:)

June 14, 2009 4:22 PM  
MeFrEe said...

hehe.. biasela tu kalo kne taye pasal kawin. tahniah la ye. hik2.

June 14, 2009 4:34 PM  

soklan macam ni biasalaa.. nak buat macam mana lagi, kahwin jela.. hehe

June 14, 2009 5:01 PM  
catz_mafia said...

Haruan,
Terima kasih sebab mendengar rintihan kesusahan kawan ko ni pasal susah nak send komen.. hehehe

Tima ceh..

Emmm.. susah juga kalau ramai yg bertanya camtu..

June 14, 2009 5:10 PM  
FarHa said...

yeahhh aku phm maksud ko..kalo ko bc entry aku yg pasal muahnye mulut berkata tuh ada kaitan ngna entry ko nih...

kekdang aku tk phm..nape org mcm nak salahkan jodoh..n suke ty byk2..tak reti ke nak jg persaan kite nih..huhu

June 14, 2009 6:24 PM  

kawin ble da sampai seru...hehe

June 14, 2009 7:27 PM  

sile amek award kamoo......

June 14, 2009 8:18 PM  
NuR said...

huhu en.haruan tasek..
ku kira diri ku saja yg merasai situasi sebegini..
alahai.. ayat baku pulak..

emm..
tension kan?
nak balas mcm "aku yg nak kawin, ada aku kesah lambat ke cepat?" tu mcm agak kureng skit.
yelah... ditanye soalan yg taktau jawapan mcm mana..

emm..
sabar je la...

June 14, 2009 8:29 PM  
abu muaz said...

Soalan tu ditanya kerana kahwin memang tuntutan syarak. Baguslah bila ditanya begitu....setidak-tidaknya kau orang semua yang malas kerje jadi rajin sikit.Kalau kahwin umur dah 35 tahun. Katakan benih kau baik. 36 dah dpt baby... anak kau nanti darjah satu umur kau berape? kiralah... umur dah 40 lebih anak baru darjah satu..........kalau benih tak tumbuh.... ?????

June 14, 2009 8:34 PM  
AiE bAhRi said...

Bro,
lain kali jawab je.."no komen"
baru nampak macam selebriti sikit dan mereka yang bertanya pasti tergamam.hehe

June 14, 2009 8:51 PM  

sabo2.. btol ckp aie bahri..
jwb no komen..
br kelasss..

June 14, 2009 8:55 PM  
nenek™ said...

hmm.nsib ko laki..kwin umo bpe pn xde hal..laku lgi..tp kalo pmpn la ni jgk aku tlg crikan jdoh..ekekek..

June 14, 2009 10:37 PM  

lorhhh...
sbnrnye...mcik2 2 bkn nk tnye
sgt psl bnde 2..
sje nk btegur sape...
ntah2 nk pilih wt calon menan2..Ngee~
mklumlaa...kn en haruan tasek buat2 rjen angkt hidang...
emm lq1 psl owg sabah 2..
ak rse pngntin 2 sje nk jdikn kenangn+mhabeskn wit suami die..haha
blelgkn..
lpsne dh ten2 nk minx pape sush mklumlh h dmiliki..jd pe slhnye...sesapepn bley sanding smpi mlm kalo nk...=)

June 14, 2009 11:14 PM  
anak laut said...

salam...

tq singgah anaklaut

June 14, 2009 11:56 PM  
Tirana said...

Itu rupanya soalan maut yang paling ditakuti oleh orang bujang..hehehe.. Lain kali kalau orang tanya..buat2 tak dengar...jangan jawab dan berlalu cepat2 dari tempat tu..

June 15, 2009 7:26 AM  
cikeYda said...

ahahahhaha.... nice!!

actually aku pun selalu kena soal soalan mcm 2..
2 pasal dalam dis 2 weeks org sibuk bekawinan aku x hadir 1 pun jemputan.. ahhahah

malas mo jawab soalan dari macik2.. ahhaha

June 15, 2009 10:21 AM  
ticnube said...

ohoooo tak de lah tua sgt si si ruan tasek..heheh...:P slmat ari ayah..

June 15, 2009 11:27 AM  
FdausAmad said...

gua teringin la gambar lu tu

June 15, 2009 8:52 PM  

hurm btol tu..saya sokong..hehe..

June 15, 2009 11:54 PM