Touch ‘n’ Go, SmartTag Dan Tunai


Tentu anda biasa dengan tiga perkataan diatas. Ya biasanya terdapat di semua susur keluar/masuk highway utara selatan atau lebih tepat lagi TOL.

*******
Sekumpulan remaja atau anak gadis bercerita…. Mereka bergelak ketawa. Tapi apa yang mereka sembangkan….. takkan nak menyampuk….kami lelaki, mereka perempuan.

Geng lelaki ingin mencuri dengar tapi tidak Berjaya. Namun geng lelaki hanya melihat senarai nama kelas ada pada sekumpulan gadis-gadis tersebut.

Geng lelaki tak puas hati terhadap geng wanita… sebagai ketua kelas hari itu Malik mengambil tindakan meleraikan perbincangan dan menyeru semua duduk di tempat masing-masing untuk mengulang kaji pelajaran Necluer Biological Cemical Defence.

Malik mengambil senarai nama dari seorang gadis di antara kumpulan tadi.. Malik bertanya apa ini? Geng perempuan memberitahu tiada apa.

Ya malik sebagai salah seorang lelaki membawakan nama itu pada kami untuk kami lihat. Pada kertas itu tercatat begini

1. Amir - Touch ‘n’ Go
2. Alias - Tunai
3. Badri - Smart Tag
4. Malik - Tunai

Dan seterusnya hingga habis semua nama lelaki. Tetapi apa maksudnya adakah kami ini laluan tol. Oh buntu melihat senarai itu. Aku tidak puas hati dengan di cop Tunai. Kenapa tak Touch ‘n’ Go atau Smart Tag. Namun Aku Berjaya membongkar rahsia kod itu melalui Aminah kawan sekampung. Aminah memberitahu maksudnya:

Touch ‘n’ Go – Seorang lelaki yang hanya berjehendakkan seorang wanita. Setelah dapat &*^$%$ ditinggalkan.

SmartTag – Seorang lelaki yang pandai berkata-kata mengayat. Boleh cair gadis bila mendengarnya

Tunai – Seorang lelaki lebih kepada berterus terang.

Sampai hati geng tu cop kami begini. Pada dasarnya tak ada pergaduhan pun berlaku. Namun kita boleh bezakan bahawa perempuan memang lebih pandai menggunakan keadaan sekeliling untuk mengata seseorang.. Lelaki pula sebaliknya. Adakah ia benar? Entah la sebagai lelaki saya akui lelaki lebih kepada straight to the poin aje kalau nak mengutuk pun… Perempuan saya tak tahu.

23 Tukang Komen:

xiiinam said...

Salam...
Salam....



Ku ingin tumpang beraksi di gelanggang selalu-selalu..


apakan daya...





Line tumpang orang ni...


curi-curi...


Broadband aku hancur...

June 09, 2009 6:28 PM  
Tirana said...

hehehe..kreatif pulak budak2 perempuan tu ye..

June 09, 2009 6:36 PM  

emm,orang laki kalo ngutuk lagi pedas dan panas rasenye..perempuan ade lapik2 lagi kalo ngate..hikhik

June 09, 2009 6:52 PM  
KhairiL's said...

hoho
aku suka yg jenis tunai

June 09, 2009 6:55 PM  
catz_mafia said...

Haruan,
Aku tau ko mesti Tunai punye.. heehe

June 09, 2009 7:01 PM  

aku setuju dgn durian runtuh!!!

June 09, 2009 7:07 PM  
miss izan said...

stuju gak ngan kak atie!
hehehe

June 09, 2009 7:28 PM  

aku setuju dengan yang setuju

lalala

June 09, 2009 8:00 PM  
NuR said...

setuju dgn statement yg mengatakan lelaki kalo buat ketupat lagi spicy berempah... hukhuk!
kreatif gak dok menyamakan org dgn laluan tol ni.


p/s: encik haruan, anda telah DITAG. check blog nur ye!

June 09, 2009 8:08 PM  
GRuNGe said...

Haruan, first time aku dengar cop jenama yang ko keluarkan tadi diguna pakai kepada kaum lelaki. Rasanya, sebelum ni kawan aku cop benda-benda ni dekat perempuan. Sudah tukar kaaa haruan???

June 09, 2009 8:46 PM  
xuen adyla said...

yang pasti budak perempuan di malaysia amat bverlapik

ni xuen xtipu..sekolah dengan semua budak perempuan jadi tahu

tapi xuen jenis straight to the point coz dah didikan dari kecil masa di negeri org cmtu

huhuuhuh

June 09, 2009 9:27 PM  
Na Shari said...

Uish...advance nya perempuan skrg ni. Boleh guna istilah mcm tu pulak...

June 09, 2009 9:47 PM  

hehe..nak tunai la :)

June 09, 2009 10:02 PM  
-WaN- said...

laki biasanye ada 2 choice, ckp direct to the point atau tak payah ckp langsung...

nak ckp takot diorang terasa,sbb tu biasanye masalah simpan dlm hati je.. :)

June 09, 2009 10:07 PM  
aleena said...

haha siap gune smart tag bagai nk cover line..kelaka lak orng cam ginie..

June 09, 2009 11:35 PM  
tic said...

ha.. ok lah tuh die bg ko tunai...cash n blah./...tewos tewnagg....

June 09, 2009 11:56 PM  
puspawarna said...

huhu....
sokong statement yg mnyokong pompan...hik2...

June 10, 2009 1:43 AM  
sue_pinky said...

amik awrd kt page kite ek..

June 10, 2009 9:43 AM  
JanG45 said...

macam2 hal lah hahahah

June 10, 2009 11:52 AM  
Framestone said...

he..23x mmg ada benarnya huhuhu

June 10, 2009 2:58 PM  
babymiLosh said...

kiasan itu indah :)

June 10, 2009 4:40 PM  
ayong said...

haaa..girl ni mmg banyak sangat benda2 yang dia boleh wat kan contoh untuk kenakan org.haha~

siyesly, penah der kwn yg ceni.
:P

June 10, 2009 8:06 PM  
asis said...