Toyol Finale

Nota:
Nak tumbuh lumut dah tasek nie… maklumlah 3 hari tak di update tapi hanya memberi komen blog kengkawan yang sempat di terjah…

***********




Toyol… sebut je pasal toyol macam –macam dapat dari komen yang lepas... e-toyol pun ada. Tapi ini bukanlah toyol yang dimaksudkan yang mencuri duit tu… ini toyol bijak punya tak leka..muncul time siang sahaja. Sudah menjadi tradisi di kolej ini apabila time ujian TOYOL (TOLONG ORANG YANG OTAK LEMAH) mesti ada disediakan biasanya 2 minggu lebih awal. Banyak teknik penyediaan dari menggunakan kertas hinggalah alat-alat lain yang sesuai dijadikan TOYOL. Diantara alat-alat yang digunakan untuk dijadikan toyol ialah Pembaris, Kotak Pensel, Pemadam, Lengan Baju, Plastik Ohp, Kasut, Seluar dll.

Allhamdulillah semua TOYOL yang lepas dapat ditumpaskan tiada satupun yang dapat masuk ke dewan peperiksaan.. Ketua Sekolah pun berpuashati terhadap ujian yang dijalankan.

*************
Tahun 2002
2 Minggu Sebelum Exam

Aku : 2 Minggu lagi nak exam ni Dol macam mana ada sumber untuk dapat soalan bocor ke?
Dol : Soalan tak keluar lagi nie biasanya seminggu sebelum exam keluar le. Ko nak buat TOYOL ke

Aku : Yup.. ko nak juga ke.. aku buatkan sekali… tapi ko cari dulu bahannya.
Dol: Sekejap aku call En.K dia bahagian kawalan Mutu.. geng dia nie yang selalu keluarkan soalan.

Dol : En.K bagitau dia nak KFC Diner Plate kalau nak soalan bocor pengeras katanya..
Aku : Ok roger. Nanti ko ambil ya Dol.

1 Hari sebelum Exam

Aku : Aku dah siapkan toyol nie untuk esok… baik punya TOYOL
Dol: Wah ko guna plastik Ohp memeng tak perasan le kalau pakai nie… caya le geng

Aku : Ko kena gunting kecil-kecil nie Dol baru susun ikut no lagi mantap
Dol : Ok…ok

Hari Exam

Penjaga Exam : Ok kelas sebelum menjawab soalan anda diberi peluang sekali lagi untuk membersihkan diri dari bahan yang boleh dianggap kamu meniru dengan menggunakannya. Kamu akan dikenakan tindakan tatatertib dan digagalkan exam sekiranya tertangkam

Exam pun bermula… membuat gaya biasa mulanya menjawab mana yang tahu dahulu.. 30 minit berlalu Toyol-toyol telah mula beroperasi.. boleh dikatakan 90% pelajar pada masa itu menggunakan toyol..

Oleh kerana otak aku lemah aku nekad gunakan toyol yang aku buat.. aku letak toyol di atas meja memang tak kelihatan dan tak perasan sesiapa yang melihat secara kasar..

Aku keluarkan satu persatu toyol yang telah aku gunting kecil… eh kenapa nie?
Aku lihat toyol yang aku buat tak sama dengan soalan…
Sampai hati En.K bagi kami soalan yang salah….

Selepas Exam

Dol : Ko buat Toyol Apa nie Geng
Aku: Mana aku tau, ko le bagi soalan

Dol : Ini semua angkara En.K
Aku : Jom Kita Repit Kat En.K
Dol : Ok tgh hari nanti

Tgh Hari

Aku dan Dol pergi ke pejabat Kawalam Mutu

Dol: Asalamualaikum kak leh jumpa En.K
Kakak Kaunter : En.K… ada tadi lalu sini tunggu le sekejap

Sambil menunggu aku melihat keadaan sekeliling keadaan pejabat tetiba aku lihat sesuatu yang membuat aku jadi lagi bodoh… aku pun mengajak Dol pergi dari situ…

Aku : Dol ko kenal En K bila.
Dol : Baru lagi le

Aku: Ko mau tau ke Dol dah le TOYOL makan tuan… Maca Cleaner dah tipu kita le Dol
Dol : Apa Maca Cleaner Tipu Kita… Siapa?
Aku : En.K le Dol.

34 Tukang Komen:

Tirana said...

Hehehe..ingatkan toyol yang dok curi duit orang tu..

June 29, 2009 12:23 PM  

hehehehe..

toyol ni ok gaks~

lalala~

June 29, 2009 12:27 PM  
MeFrEe said...
miss izan said...

padan mukee
sumber tak bertauliah rupenyeeeeee
hahaha

June 29, 2009 1:18 PM  
oMMy fiRuz said...

hahaha..nak soalan bocor meh cni.. :P

June 29, 2009 1:59 PM  
mamai said...

toyol aku dulu dok kat atas fail yang berwarna hitam...

June 29, 2009 2:16 PM  

huhu..ingatkan betoi2 toyol kepala botak tuh..rupanya toyol budak2 bijak..hehe..

June 29, 2009 2:27 PM  
Dhada said...

Ohh toyol ni .. mmg famous dekat kolej :P

June 29, 2009 2:31 PM  

ooo..toyol ni..hehe..dah lama tak dgr toyol ni.dedulu masa student dulu,bila time pekse,selalu aaa dengar.hehe

June 29, 2009 2:39 PM  
puspawarna said...

hua2....
tpah da tertpu....
slh bwak toyol...

June 29, 2009 3:00 PM  

hahahha.

ni citer benar ke bohong?

June 29, 2009 3:25 PM  
anaklaut said...

salam.. kapten,

ooooohh...toyol yg tu.., tau, tau..

June 29, 2009 4:00 PM  
anaklaut said...

salam.. kapten,

ooooohh...toyol yg tu.., tau, tau..

June 29, 2009 4:00 PM  

hahah..maca cleaner...hihi..tu la,nak sgt gune toyol..kan da bahana..

June 29, 2009 4:22 PM  
mynamyra said...

tuh laa,,
ngelat lagi..
da kene..
wakaka

June 29, 2009 4:45 PM  
~TeehA~ said...

so funny..xtaulah plak bnda2 ni dipggil toyol..

June 29, 2009 5:01 PM  
ticnube said...

ohooo...akupenah bawa toyoll..tapi aku di tangkap oleh mak lampir...ehehe.. sejak tuh aku tak buat agih..bahaya woo aku tak xpert..

June 29, 2009 7:08 PM  
ticnube said...

ohooo...akupenah bawa toyoll..tapi aku di tangkap oleh mak lampir...ehehe.. sejak tuh aku tak buat agih..bahaya woo aku tak xpert..

June 29, 2009 7:08 PM  
Firol said...

teringat zaman sekolah..

June 29, 2009 7:23 PM  

Maca cleaner lagi bijak

kakaka

June 29, 2009 7:52 PM  
yatee said...

haha...memang berpengalaman dengan toyol ni...

June 29, 2009 9:11 PM  
KhairiL's said...

toyol x dpt nk tolong kalu silap sumber

June 29, 2009 10:01 PM  
nia said...

lor..toyol ni ka?kasi saspen je...

moral of the story: jgn pcaya En. K..hahahaha..

June 29, 2009 11:36 PM  
anonymous said...

ceit..

ak pun pakai toyol gak dlu..

tapi tyme ak toyol dah canggih..

toyol ak da ada ipod tyme tu..

ak pakai camera hp..

tapi laz2 tak bukak2 pun. tergetar2

dlm toilet.. haha

June 30, 2009 1:14 AM  
ayong said...

haha...

toyol?

dak baik, tak penah buat lg.
hee~
:)

June 30, 2009 2:58 AM  
ARYN said...

baru tau TOYOL tu apa. hahaha. serius xpenh wt toyol dari sek sampai zmn degree..hehe

June 30, 2009 11:38 AM  
nuyuljana said...

cet.

toyol ni rupanya!

June 30, 2009 1:59 PM  
Masy said...

peh mak aihhhh toyol. dah mcm buku teks dah hahahaha

June 30, 2009 7:02 PM  
mo0ney said...
Precious said...

Jangan men2. Kat skolah haku skang tengah kecoh student nampak antu ... hih!

June 30, 2009 10:33 PM  
izman said...

mak ai... toyol dari macha sapu sampah je. ha.3x

July 01, 2009 5:59 PM  
GRuNGe said...

Wakakakak, ada anak toyol rupanya ko kapten. Kapten, ko pekabar?

July 01, 2009 10:55 PM  

bijak toyol ni.. hehee

koi nak satu..

July 02, 2009 12:30 PM  
sha89 said...

laaaa toyol tu rupenye..ingtkn toyol curi duit...hehe...

klau toyol tu ok lg..sbb klau terkantoiii masing2 tanggung..

aku xbuat toyol2 ni sbb tkut kantoii...dh la aku jenis cpt menggelabah..xpsl2 je nnti...

tp sengal la encik K tu...bg soaln xde kaitan...sah2 die la toyol yg duk kenakn korang slama ni hehe

:)

July 02, 2009 11:53 PM